5G Nedir, Ne işe Yarar?
Eğer yakın zamanda gündemi takip ettiyseniz 5G teknolojisinin, yani 5. nesil telekomünikasyon altyapısının, hayatlarımıza girmeye başladığını görmüş, öğrenmişsinizdir. Peki nedir bu 5G teknolojisi.
Dünyamızda son 40-50 yıldır her yıl üretilen bilgi sayısı 1000 katına çıkmaktadır. Ancak son yıllarda IOT yani Internet of Things, Nesnelerin İnterneti sayesinde bu bilgi sayısı çok daha hızlı bir biçimde artmaktadır. Öyle ki internet’e bağlanan cihaz sayısı artışı sebebiyle yeni bir internet standardı geliştirildi. Önceki nesil IPv4 ile artık daha çok cihaz için uyumlu IPv6 protokolü de kullanılmaya başlandı.
Her telekomünikasyon altyapısı güncellemesi aslında birtakım özellikleri bulunuyor. Daha hızlı, daha az gecikmeli özellikler sağlıyor çoğu zaman standartlar değişiyor. 5G ise tam bu noktada giriyor. 4G’ye kıyasla 10 kat hızlı diyebiliriz. Ki bu durum oldukça fazla yerlerde işimize yarıyor. 5G sayesinde artık az gecikmeli, 1 milisaniye gecikmeli, bir haberleşme hizmeti sağlanabilecek. Bu sayede uzaktan ameliyatlar yapılabilecek. Dahası Car2Car yani otonom araçlar arası haberleşme, bu az gecikme sayesinde çok daha hızlı kararlar alabilecek ve güvenli bir yolculuk sağlayabilecek.
Henüz 5G altyapısı tüm dünyada çalışmaya başlamamışken tahminen 2030 yılında hizmete girecek 6G çalışmalarına başlanması ve Türkiye’den Kadir Has Üniversitesi’nden öğretim görevlilerinin de bu araştırma grubunda yer almaları gerçekten gurur verici. Yeni yeni geçiş yapılan 5G teknolojisi üzerine çeşitli komplo teorileri bulunsa da bu teknolojinin hayatlarımızı kökünden etkileyeceği kesin.