Menü

4 Büyük Teknoloji Şirketinin CEO'ları ABD Kongresinde İfade Verdi

  • 1 Ağustos 2020
  • Cihan Bosnalı

Geçtiğimiz gün dört büyük teknoloji şirketinin CEO’ları Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook) ve Sundar Pichai (Google) ABD kongresinin tekelleşmeyi önleme komitesinin önünde ifade verdi. Kendi alanlarında pazarın büyük bir kısmını ellerinde bulunduran bu şirketlerin haksız rekabete neden olan politikaları soruşturmanın konusuydu. Şirketlere birçok farklı suçlama yöneltildi.

Apple’a yöneltilen suçlamalar genel olarak App Store’un yönetimi üzerineydi. Apple, App Store’a çıkacak uygulamaların uyması gereken kuralları istediği şekilde değiştirebildiği ve uygulamaları App Store’a alma veya reddetme hakkına sahip olduğu için yazılımcılar için haksız bir rekabet ortamı oluşturduğu iddia edildi. Ayrıca belirli bazı uygulamaları rakip uygulamaları destekledikleri için App Store’dan kaldırdıkları suçlaması yöneltildi. Tim Cook suçlamaları reddederken ismi söylenilen uygulamalar hakkındaki konuları bilmediğini, şirket içinde araştıracağını bildirdi.

Amazon ise kendi ürünlerini çıkartırken Amazon’un online pazar yerinde satış yapan satıcıların verilerini kulandığı iddia edildi. Pazaryeri verilerinin Amazon ürün ekipleri tarafından kullanılıp kullanılmadığı sorusuna Jeff Bezos kullanılmaması için bir politikaları olduğu ancak bunun gönüllü bir politika olduğu yanıtını verdi. Ayrıca Amazon online pazar yerlerinin çok büyük kısmını kontrol ettiği için Amazon ile ters düşen satıcıların başka bir şansı olmadığı kongre üyelerince belirtildi. Amazon’dan çıkartılan küçük satıcılar için bunun bir ölüm fermanı olduğu söylendi.

Facebook ile ilgili soruşturma ise genel olarak rakiplerini satın alma sevgisi ile ilgiliydi. Instagram ve WhatsApp gibi iki büyük rakibini satın alan Facebook bu şirketleri satın alma nedenlerinin rakip elemek olmadığını söylesede soruşturmada ele geçirilen şirket içi e-postalar durumun farklı olduğunu anlatıyordu. Ayrıca Mark Zuckerberg’in Instagram’ı satın almadan önce Instagram kurucularını rakip bir uygulama geliştirdikleri ile tehdit ettiği ortaya atıldı. Facebook’un SnapChat’i satın alamaması sonrasında Hikayeler gibi SnapChat’in önemli özelliklerini üç uygulamasına da yerleştirmesi benzeri rakibini kopyalama davranışları da Zuckerberg’e soruldu.

Google ile ilgili tartışmanın ana başlığı rakip sitelerin özelliklerini kendi arama sonuçlarına dahil etmesi ve bu sitelerin içeriklerini çalması olsa da birçok farklı sorgulama yapıldı. Google’ın 2016 ABD seçimlerinde Hillary Clinton’ın daha iyi gösterilmesi için algoritmasını değiştirdiği iddia edildi. Ayrıca Google’ın ABD ordusu ile anlaşma sürecinde olduğu Project Maven yapay zeka projesinden Google çalışanlarının askeri teknoloji üretmek istemedikleri şeklindeki mektupları sonrası çekilmesi ve eğitimlerine destek sağladığı Çin asıllı yapay zeka uzmanlarının Çin ordusu için çalışması Google’a karşı kullanıldı.

ABD kongresi henüz kesin bir sonuca varmış değil ancak bu şirketler hakkındaki soruşturmalar devam edecek. Siz bu şirketlerin rakiplerine karşı yaptıkları hakkında ne düşünüyorsunuz? Ticarette olabilecek şeyler mi, yoksa bu durumların engellenmesi için kanunlar ve düzenlemeler çıkartılmalı mı?

inovatifler hakkında

Bilim ve teknoloji hakkında haber ve makaleler! Gelin birlikte dünyada olup biten yenilikleri öğrenelim.