Menü

Bütün Bir Oyunu QR Koda Koydular

  • 13 Kasım 2020
  • Berk Akarcalıoğlu

Son on yıl içerisinde oyun geliştiriciliği popülerlikte zirve yaptı. Unity gibi game engine yazılımları sayesinde oyun yazmak için gerekilen bilgi sınırı gün geçtikçe aşağıya çekiliyor. Web üzerinden html ve javascript ile yazılan oyunlar da göz önüne alınırsa şuanda oyun geliştiriciliğinin çağındayız.

İşin zorluğu oyunu geliştirmekten çıktığına göre nereye gitti? Sonuçta hiçbir endistüride herşey kolay olamaz. Artık zor olan alan oyunun hangi formatta, nerede ve nasıl satılıp pazarlanacağı oldu.

Akıla ilk gelenler eğer büyük bir şirkette çalışıyorsanız CDde belki oyun konsolları için, belki de bilgisayarlar için yayınlamakta. Malisef herkesin bu imkanı yok. Bazı yeni oyun geliştiricileri, hatta büyük isimler birle, artık steam gibi online marketlere açılıyorlar. Satın alan müştericiler de bunu olumlu karşılıyora benziyorlar.

Peki ya tamamen farklı bir formatta paylaşmak isteseniz? Youtuber MattKC videosunda bu konuyu araştırmış ve basit bir yılan oyununu bir QR koda koymaya karar vermiş. MattKC’nin ilk düşüncesi html ve javascriptte oyunu yazıp onu QR koda koymak olsada ağır yükün çoğunu tarayıcının yapacak olmasından dolayı istememiş. Bunu bir motivasyon olarak kullanarak da bütün bir windows executable dosyasını bir QR koda koyma kararı almış. Bu fikirin iki zorlayıcı tarafı var. Birincisi bir QR kodun saklayabileceği kapasite. Şuanki en büyük kapasiteli QR kod kırkıncı sürüm. Onun da kapasitesi üç kilobyte. Eski bir floppy disketin bile bir buçuk megabyte saklayabildiğini düşünürsek bu üç kilobyte kapasite cidden az. MattKC için iyi haber ise zamanında atari gibi oyun konsollarının kartuşlarının sadece dört kilobyte kapasiteye sahip olup, insanların onların üzerlerine oyun koyabilmiş olması.

Bütün bunlardan güç alarak MattKC bazı denemelerde bulunmuş. Bütün bu denemelerin sonunda ise C dilinde yazdığı yılan oyununu Clinker linker programının yardımı ile derleyip, “Executable Packing” metodu ile sıkıştırarak bir QR koda koymayı başarmış.

Sonuç QR kodu taradığınızda kendiliğinden başlayan bir yılan oyunu. Bu oyunu ve MattKC’nin videosunu aşağıdaki linklerden bulabilirsiniz.

Kaynak: YouTube - Can you fit a whole game into a QR code? - MattKC

inovatifler hakkında

Bilim ve teknoloji hakkında haber ve makaleler! Gelin birlikte dünyada olup biten yenilikleri öğrenelim.