Birçok Ülkede Polis Yüz Tanıma Sistemleri Kullanıyor
Yüz tanıma teknolojisi son yıllarda birçok ülkenin polisi tarafından kullanılmaya başladı. Polis teşkilatları, bu yapay zeka teknolojisini kullanarak kamera görüntülerinden suçluları yakalamayı hedefliyor. Normal şartlarda birçok polis memurunun saatlerce görüntü izlemesi gerekirken, yapay zeka dakikalar içinde istenilen bölgede aranan şahsa benzer kişileri bulabiliyor. Bu sayede suçlular çok uzaklaşmadan yerleri tespit edilebiliyor. Ayrıca yapay zeka sayesinde güvenlik kameralarının önünde gerçekleşen suç teşkil edebilecek olaylar (örneğin bir kişinin silah çekmesi) tespit edilip, hızla harekete geçilebiliyor.
Ancak başta ABD’de olmak üzere polis tarafından kullanılan yapay zeka sistemlerinde insan haklarını tehlikeye atan açıklar tespit edildi. ABD’de kullanılan sistemin siyahi vatandaşları çok daha yüksek oranda hatalı olarak suçlu olarak tanımlaması sonrasında başta Microsoft ve Amazon olmak üzere üretici firmalar sistemlerinin polis tarafından kullanılmasını engelledi. Birleşik Krallık’ta ise mahkeme vatandaşların yüz tanıma sistemleri ile izlenmesini ve yerlerinin takip edilmesini kanuna aykırı buldu. Polis, parlamento tarafından yasal bir zemin hazırlanana kadar bu teknolojiyi kullanamayacak.
Dünya’nın diğer tarafında ise Çin hükümeti yüz tanıma teknolojisini en fazla şekilde kullanıyor. Çin’in her şeyi gizleme politikaları nedeniyle çoğunlukla doğrulanamıyor olsa da, Çin’in yapay zeka kullanarak bütün vatandaşları fişlemeye çalıştığı, özellikle Uygur Türklerinin yaşadığı bölgelerde sürekli gözetleme yaptığı yayılan bilgiler arasında. Çin’in konudaki en önemli planı ise vatandaşlarını puanlamak için yapay zekayı kullanmak. Bu sistemde tüm vatandaşlar hayatlarının her alanında takip edilecek ve davranışlarına göre vatandaş puanları yükseltilecek ya da düşürülecek. Büyük birader seni izliyor!